Biografie

Geboren in 1955 te Roosendaal.

Groeide op in Maastricht en Oss en in laatstgenoemde stad vanaf 1967 organist van resp. de Pauluskerk, de Jozefkerk en de Scheppingskerk. Vanaf 1976 tot 1981 organist van de kerk Sint Jan den Doper te Kaatsheuvel.

Tijdens zijn middelbare schooljaren al actief als toetsenist en gitarist in diverse muziekgroepen en was ook de wederhelft van een theaterduo. Van 1980 tot 1986 was hij toetsenist van de jazzformatie De Overkant, waarmee hij o.a. opnamen maakte voor het VARA-radioprogramma Jazz in Studie (Aad Bos).

Van 1982 tot 1988 muzikaal leider van het politiek Koor De Grootste Mond, waarvoor hij liederen componeerde. In samenwerking met het Medisch Komitee Angola werd er door het koor in 1986 een langspeelplaat gemaakt, getiteld Wij zullen niet vergeten… , waarvan de opbrengst ten goede kwam aan de wederopbouw van het door Zuid-Afrika verwoeste ziekenhuis in de Angolese stad Cahama.

Festivals en projecten

Woonachtig in Alkmaar vanaf 1984 en al snel betrokken bij het organiseren van projecten rondom hedendaagse muziek. In 1988 mede-organisator van een eerste festival rondom 7 componisten uit de regio (Rhombi en première Littekens). In 1989 leidde dat tot het oprichten van de Stichting Componisten Noord-Holland . Inmiddels ook werkzaam als programmeur van de concertserie Nieuwe Muziek van het Provadja Theater Alkmaar volgde in 1994 een tweede festival rondom 13 componisten uit de regio (première The Faith To Move The Mountain).

Rainbow Across Europe 1996 / 1997 (Bath-Aix en Provence-Alkmaar-Kaposvár)

Carols on Piano 1996

Dit project ontstond op initiatief van pianist Kees Wieringa, die een groot aantal componisten benaderde met de vraag of zij zich geïnspireerd voelden door het thema ‘kerstmis in 1996’. Er klonk een  programma met zeer verschillende muziek met soms een gevoel voor engagement, dan wel relativerend of humoristisch. Current I ging met dit project het land door. In 1997 ging het project op herhaling in een gewijzigde vorm met schrijver Atte Jongstra.

Parijs, Institut Neerlandais, 12 december 1997

Componistenuitwisseling met Christian Lauba onder leiding van Marianne Lyon (oprichter en vml.directeur van het Centre de Documentation de la Musique Contemporaine). Concert met het Aurelia Saxofoon Kwartet en pianist Ivo Janssen. Op het programma o.a. …and the world doensn’t own me… en Rhombi.

Orgelfestival Holland 2001

De Stichting Internationaal Schnitger Orgelconcours gaf in 2000 de
opdracht om nieuwe koormuziek te schrijven gebaseerd op de koraalmelodieën die J.S.Bach verwerkt heeft in zijn Grote Orgelmis. Componisten Jan Raas en Kees van Unen schreven elk vier nieuwe koorstukken die afwisselend met Bach’s orgelbewerkingen werden uitgevoerd tijdens het openingsconcert op 23 juni 2001 in de Laurenskerk te Alkmaar, met organist Wolfgang Zerer en het Kamerkoor Conservatorium Alkmaar en dirigent Harold
Lenselink.

Première: Allein Gott in der Höh sei Ehr, Wir glauben
all’, Christ unser Herr zum Jordan kam
en Jesus
Christus, unser Heiland
.

Concerttour Hongarije 2002

Tussen 23 – 29 oktober 2002 maakte het Kamerkoor Conservatorium Alkmaar een reis naar Hongarije en gaf concerten in Tata, Komáron en tijdens het festival Musica Sacra Danubiana in Komarno (Slowakije). Op het programma o.m. Allein Gott in der Höh sei Ehr, Christ unser Herr zum Jordan kam en Jesus Christus, unser Heiland. Kees van Unen gaf op 25 oktober 2002 een lezing aan de Franz Liszt Academie in Boedapest over Nederlandse componisten na 1945.

Orgelfestival Holland 2007

Het bestuur Stichting Internationaal Schnitger Orgelconcours besloot dat het orgelwerk Magno Intervallo het verplichte werk was tijdens de tweede ronde van het internationale orgelconcours. Op dinsdag 26 juni 2007 werd het door de overgebleven zes kandidaten gespeeld op het Van Covelensorgel (1511) van de Grote Kerk te Alkmaar.

Tentoonstelling Kunst Verbindt

van vrijdag 16 oktober tot en met zondag 15 november 2009,

Kunstenaarscentrum
Bergen
, Plein 7 te Bergen (NH),

met (o.a.) het project ‘Vooruitgang’ van multimediakunstenares Liesbeth van Woerden i.s.m. Kees van Unen (compositie Rhombi).

Project ‘Gedicht Tot Lied’

februari tot december 2012

De 65-jarige leeftijd staat vaak synoniem voor rustiger aandoen. Het KunstenaarsCentrum Bergen (KCB) daarentegen voelt nieuwe energie en elan en viert deze verjaardag met activiteiten die vooral gericht zijn op de toekomst.

Componist Kees van Unen en dichter Theo Olthuis –beiden werkend lid van het KCB- bedachten in februari 2012 het project Gedicht Tot Lied. Er werd aan zeven dichters gevraagd elk drie eigen gedichten te selecteren om op muziek te kunnen worden gezet. De dichters reageerden enthousiast en toonden ook hun bereidheid tot ondersteuning.

Echter, niet de KCB-componisten werden benaderd, maar er werd aan de jongste generatie componisten uit de regio gevraagd om hiermee aan de slag te gaan, solistisch en/of in samenwerking met hun vakdocent muziek.

Na de keuze uit de gedichten werden ensembles geformeerd; er werd gecomponeerd, gediscussieerd en gerepeteerd. Zo ontstond er een wisselwerking tussen gevestigde kunstenaars en jong talent, een vorm van samenwerking die nog niet eerder in de regio op dit niveau heeft plaatsgevonden.

Op zaterdag 6 oktober 2012 -in een bomvolle Ruïnekerk te Bergen (NH)-vertolkten zeven ensembles hun eigen muziek op teksten van Sjoerd Kuyper, Ruud Osborne, Mischa de Vreede, Neeltje Maria Min, H.C. ten Berge, Elly de Waard en Theo Olthuis, telkens voorafgegaan door een voordracht van het gedicht.

Dit alles verdiende natuurlijk een goede en professionele vorm van
documentatie. Een rijk geïllustreerd boekwerk, met foto’s van Peter H. Toxopeus, en een CD als audiobijlage is hiervan het resultaat.

Als blijvende herinnering aan een zeer geslaagd project.

Op 15 december 2012 werden boek+CD gepresenteerd.

Met dank aan Adriaan Roland Holst Fonds en Rotary Club Bergen
(NH).

Tentoonstelling ‘Compositie’

van 18 november tot en met zondag 30 december 2012,

Kunstenaarscentrum
Bergen
, Plein 7 te Bergen (NH),

met (o.a.) het project Rhombi – soil and landscape,

in samenwerking met fotograaf Theo Steemers.

De tentoonstelling sloot aan bij het ‘Componistengala’ van 23 november 2012, met op het programma o.a. Image Sonore voor orgelsolo.